Draft predstavljanje 24

Ugleda li se na Holideja?

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

24.06.2024 00:00
Ugleda li se na Holideja?
Ugleda li se na Holideja?

Devin Karter, 2002. godište, igrao za Providens.

Plejmejker, 189cm visok, sa rasponom ruku od 205cm i 88kg.

19,7 poena, 8.7 skokova, 3.6 asistencije, 1.8 ukradenih, 56% za 2, 38% za 3, 75% slobodna bacanja.

Karter je neko ko nije bio smatran velikim talentom kada je igrao u srednjoj školi, što nije čest slučaj za igrače koji stižu u  NBA, pogotovo sa visoke pozicije koja se predviđa Karteru. On je prvu, od tri godine na koledžu, proveo igrajući za Južnu Karolinu, ali se nakon prve sezone preselio na Providens, gde je prošle godine potpuno zablistao. Inače, radi se o sinu Entonija Kartera, dugogodišnjem NBA igraču, a sada i treneru, čoveku koji je trenutno deo stručnog štaba Memfis Grizlisa.

Jedan od najboljih defanzivaca na lopti u čitavom draftu i neko ko bi već od prvog dana mogao da pomogne NBA timovima u tom segmentu. Sa brzinom kojoj NBA teži, ta odbrana u začetku napada i odbijanje prvog naleta protivnika postaje sve bitnija stavka, a Karter je jedan od najboljih u tome. Borbenjak, koji zbog kombinacije snage, dužine ruku i čistog mentaliteta može da preuzme i mnogo više igrače. U srži su mu stvari koje ne mogu da se nauče, igrati jako, igrati srcem, igrati sa puno volje. Kada smo već kod odbrane, moram da izdvojim jedan klip koji je me je bukvalno naterao da se nasmejem na glas. Jurnjava, a onda kroz dupli blok ili bolje rečeno preko njega, stiže do blokade – meni neverovatan potez.

Ofanzivno – napredovao je kao šuter, ali je i dalje ubedljivo najbolji je na obruču. Može da se izvije i pogodi ona teška polaganja, najviše zahvaljujući dugačkim rukama, ali i balansu. Može da igra sa ili bez lopte u rukama. Radi male stvari, gradi na skoku, žustro kupi sve, pa čak i postavlja pikove iako se radi o plejmejkeru.

Ružan, ali uporan. Šalu na stranu, ima prilično nesvakidašnji šut, koji je očekivano proizvodio mnogo malo pogodaka u prve dve sezone na koledžu, ali je ove sezone ulazio u veoma pristojnim procentima.

Nije, nikako, u pitanju čist plejmejker. Karter je samo zarobljen u telu jednog. Ne samo da to nije vizija na željenom nivou, već Karter nema ni neku tehniku i kontrolu lopte. Sigurni smo da neće biti prvi izbor timova koji na njega ne gledaju više kao na igrača koji je zadužen za prenos lopte i nekog sekundarnog kreatora. Srećom po Devina, timovi se sve više opredeljuju da akcije iniciraju njihovi najbolji igrači, nezavisno od pozicije.

Da li “kupujete” da je neko sa ovakom, reći ćemo pokvarenom mehanikom zaista napredovao kao šuter? Mislim da bih svoje novce u ovom slučaju stavio na to da će mučiti ozbiljnu muku u NBA okvirima.

Poređenja sa svim defanzivno orijentisanim plejmejkerima su na mestu. Karter je zaista izvrstan defanzivac, ima sve fizičke i mentalne predispozicije da taj segment igre prenese na NBA terene. Džru Holidej (naravno, trebaće iskustva i rada za ove nivoe), Markus Smart, možda Džordž Hil?

U kratkim crtama:

  • Vanserijski defanzivac na prvim defanzivnim linijama
  • Veoma čudan izbačaj, koji je doneo rezultate ove sezone, ali da li će na dalje?
  • Mentalno jedan od najčvršćih igrača u klasi

Karter je radio treninge za Sakramento i Čikago, a nije tajna da San Antonio Spursi pokušavaju da pronađu plejmejkera za budućnost na ovom draftu. Mnogi su na tom mestu videli Nikolu Topića, ali je povreda našeg momka izbacila Kartera moguće u prvi plan. Odbrana pik en rola sa njim i Vembijem bila bi milina za gledati, a činjenica da ofanzivno može i bez lopte u rukama, za razliku od mnogih plejmejkera, u ovom slučaju bio bi čist plus jer verujemo da će Greg sve više stavljati loptu u ruke Francuza.

Pogledaj sve igrače.