Draft predstavljanje 24

Vrsni šuter stiže sa Djuka

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

25.06.2024 00:00
Vrsni šuter stiže sa Djuka
Vrsni šuter stiže sa Djuka

Džered Mekejn, 2004. godište, igrao za Djuk

Bek šuter, visok 188cm, sa rasponom ruku od 192 i 92kg.

14.3 poena, 5 skokova, 1.9 asistencija, 1.1 ukradena, 52.1% za 2, 41.4% za 3 i 88% slobodna bacanja.

Mekejn je jedan od „najodlikovanijih“ igrača ove klase. Jedan je od onih koji su prošli čitav put overe talenta u SAD, nastupio je na čuvenoj Mekdonaldsovoj utakmici, Najki Hup Samitu, Džordan Brend klasiku, a na kraju iste sezone proglašen je i najboljim srednjoškolcem u Kaliforniji. Nagradu su u prošlosti zavredeli i Pol Pirs, Kavaj Lenard, Džejson Kid, između ostalih.

Jedan od najboljih šutera na ovom draftu. Mekejn je jako blizu Šeparda u tom smislu. Samopouzdanje, izbačaj i brzina istog, sve je to kombinacija koja će doprineti da Mekejn ima šuterskih uspeha i u NBA ligi. Ima odličnu bazu, jake noge, stabilno telo, što mu skupa donosi istu formu prilikom svakog šuta, što je izuzetno bitno.

Mekejn je šutnu preko 200 trojki u sezoni, a pogodio je čak 41%. U tranziciji je bio pogotovo ubitačan, a pogodio je nestvarnih 57% trojki. Zanimljivo da je procentualno to bilo najslabije u situacijama kada izlazi iz blokova, s obzirom da izgleda jako korektno dok trči i savija iza pika. Mali uzorak, najmanje takvih trojki je uzeo, pa je možda i to razlog.

Pomenuta snaga donjeg dela tela mu je, prilikom prodora i nekih defanzivnih poseda na lopti, pružala mogućnost da nadoknadi nedostatak hitrine. Ulazio je u telo protivnicima, čime ih je remetio i uspevao da završi unutar linije za 3 poena.

Mekejn ima određenu maštovitost kada krene u prodor nakon pik en rola, što će biti ključan faktor za njega, jer kao što pomenusmo, neće biti jedan od igrača koji će u igri 1 na 1 praviti bilo kakvu prednost. Ta kreacija iz pik en rola mogla bi da bude odlučni faktor u tome da li će njegov doprinos biti dovoljan da se zadrži u NBA.

Čvrsitna mu donosi dobrog u još jednom bitnom segmentu, a to je defanzivni skok. Gradi uvek, pozicionira se dobro, pa je godinu završio kao treći najbolji skakač Djuka, pored mnogo viših saigrača.

Čuvena stara priča, bek u telu plejmejkera – viđen za poentera sa klupe. Mekejn je u srednjoj školi igrao kao organizator igre, ali mislim da je baš daleko u ovom momentu od toga da organizuje neke kvalitetne napade u NBA ligi.

On je čvrst i borben, ali i pored tih epiteta uvek će postojati pitanje na toj defanzivnoj strani, koliko će zapravo biti učinkovit. Uspeo je, kako je sezona odmicala, da snagom parira sve češće višim igračima, pa sa te strane ima nade da bi mogao da donese nešto i u NBA. Ipak, ako bih morao da napravim predviđanje u tom smeru, mislim da će imati problema sa defanzivom, makar u prvih nekoliko godina.

Ne možemo reći za njega da je spor, ali ne radi se ni o nekom brzom igrače. S tim na umu, kao i činjenicom da nema neku visinu za svoju poziciju, niti raspon ruku da to nadoknadi, Mekejn verovanto nikada neće postati plus defanzivac.

Mekejn me nekako podseća na Kobija Vajta iz Čikago Bulsa. Možda je i za Mekejna to dobro poređenje, nemam prevelika očekivanja od njega, ali Vajt je prošle sezone eksplodirao, nakon što za vreme trajanja ruki ugovora podbacio. Mekejn je bolji šuter, Vajta hitriji, ali građa, razmišljanje, način igre u piku me neodoljivo podsećaju na kombo beka Čikaga.

U kratkim crtama:

  • Radi se o izuzetnom šuteru, koji će u tom smislu moći da doprinese momentalno
  • Prilično ograničen defanzivac, iako ne manjka truda u tom smislu
  • Moraće da nađe način da dodatno doprinese ofanzivno kako bi postao ozbiljniji faktor

Ruku na srce, kada bih morao da izaberem ko su momci za koje mi se nikako ne sviđa pozicija na kojoj se trenutno nalaze na predviđačkim tabelama, to bi pored Daltona Knehta bio i Džered Mekejn. Mislim da su previsoko za igrače koji su prilično limitirani i mimo šuta ne donose veliku širinu.

Mekejn je odradio treninge za Orlando, Portland i Milvoki, po informacijama koje smo pronašli, a Džeremi Vu, inače jako upućeni za sva pitanja vezana za draft piše da su Lejkersi, Siksersi i Hit pokazali određeno interesovanje za njega.