Draft predstavljanje 24

Dominantna koledž sila stiže u NBA

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

25.06.2024 00:00
Dominantna koledž sila stiže u NBA
Dominantna koledž sila stiže u NBA

Zek Idi, 2002. godište, Kanađanin koji je igrao za Purdju, američki koledž.

Centar, visok 223cm, sa još većim rasponom ruku od čak 241cm i 136kg.

25.2 poena, 12 skokova, 2 asistencije, 2.2 izgubljene lopte, 62.3% iz igre, 71% slobodna bacanja.

Radi se o jednom od najboljih igrača američke koledž košarke ikada, prosto i jasno. Ne može ući u red „najvećih“, jer da bi zaradio mesto za tim stolom, kvalitetu moraju da se pridodaju i titule, a on je šansu za to propustio pre nekoliko nedelja, kada je sa Purdjuom izgubio NCAA finale od Jukona. Ipak, momak je dve godine za redom proglašen za najboljeg igrača čitave koledž košarke, pa i pored određenih mana, o kojima ćemo nešto kasnije, ovi epiteti moraju nešto da vrede.

Idi je zaista sila u reketu. 99% poena postigao je u blizini obruča, ali ne radi se samo o čistoj snazi i visini. Pokazao je da ima jako mekanu ruku, preko levog ili desnog ramena, polu-horozi i mini flouteri izgledaju jako sigurno.

Ima centara koji ne znaju da iskoriste svoje telo, ali Idi nije jedan od njih, zazida protivnika rano, dobro koristi suprotnu ruku da ga iza sebe zadrži i iskoristi prednost koju je stekao. Već je naučio da loptu ne spušta nisko prilikom prijema ukoliko nije neophodno i tako da protivnicima šansu da je isčačkaju.

Nije neki mađioničar kao dodavač, ali dovoljno je napredovao da deli kvalitetna dodavanja kada ga udvoje

Možda nije uobičajno da igrač ovakve konstitucije bude i izdržljiv, ali Idi je impresivan u tom pogledu. Za četiri godine koledža i pored ogromnog i teškog tela propustio samo jednu utakmicu i to zbog bolesti. Impozantno.

Ogromno telo u reketu, naravno da ovih 241cm pravi velike probleme, ali sirova snaga koju poseduje ometa protivnike na razne načine. Da li da odbrani sam šut, uplaši protivnika da promeni zamisao, da zagradi sopstvenog igrača na skoku, birajte.

Očekivano, ima problema kada ekipa uspe da ga izvuče iz reketa, koristeći primarno pik & rol da bi to učinila. Idi nema hitrinu da isprati NBA bekove u igri 1 na 1, ali ono što hrabri da to neće biti previše upadljivo, jeste činjenica da je iz godine u godinu bivao bolji u koledž konkurenciji u ovom segmentu. Ove godine je izgledao značajno pokretljivije, pokazao mnogo bolji defanzivni stav, što kažem, budi nadu.

Ove godine je izgledao i fizički mnogo spremnije, ali sigurno će imati problema da sustigne ritam NBA utakmica. Ukoliko ga izabere neka od ekipa koja isključivo „trči“, neće biti od velike koristi.

Video sam na nekoliko mesta poređenje sa Jonasom Valančunasom i to je nešto što mi se svidelo. Veoma slične igre i veoma slične mane, s tim da je Jonas 15cm niži i razvio je precizan šut sa distance.

U kratkim crtama:

  • Dominantno prisustvo u reketima
    Vrhunski igrač na niskom postu
    Najveće pitanje – koliko će uspeti da sakrije mane u NBA?

Idi je radio treninge za Memfis, Jutu, Sakramento i Portland, te navodno oduševio sve prisutne.

Kanađanin će biti neko ko će biti veoma uspešan u NBA ili neko ko će brzo pasti u zaborav, verujemo da sredine neće biti. Sigurno da će trenerima defanzivna organizacija predstavljati prepreku sa njim u sastavu, ali ako uspeju da nađu dobitnu formulu na toj strani terena, Idi bi mogao višestruko da im donese u ofanzivi.