Draft predstavljanje 24

Veliki pad bivšeg broja jedan

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

26.06.2024 00:00
Veliki pad bivšeg broja jedan
Veliki pad bivšeg broja jedan

Ajzea Kolijer, 2004. godište, nastupao za koledž Južna Kalifornija.

Plejmejker, 189cm visok i 195cm raspon ruku, 93kg težak.

16.3 poena, 4.3 asistencije, 3.3 izgubljene, 54% šuta, 34% za 3, 67% penali.

Kolijer je bio, sa razlogom najbolje rangirani srednjoškolac ove klase. Nažalost, nije ispunio očekivanja skauta, a u nastavku teksta ćemo se pozabaviti odgovorom na pitanje, zbog čega?

K’o od brega odvaljen, tako bi kod nas rekli. Široka, popunjena ramena i snaga gornjeg dela tela su fizički kvaliteti koji krase Ajzeu Kolijera. Koristi ramena da probije kada krene jako u reket, voli da trči, voli da stvara te rupe u odbrani pažnjom protivničke ekipe koju ti prodori iziskuju.

Kolijer nije dobar šuter, pa bi mu najviše odgovarala ekipa u kojoj ima kvalitetnih šutera, tu bi pao kao kec na deset, uzevši u obzir da bi teren za njegove prodore bio mnogo širi, a i to njegovo dodavačko znanje.

„Drive“ igra mu donosi i najveći deo poena. Nije jedan od najviših, niti najdužih plejmejkera u draftu, ali definitvno jeste najsnažniji ili makar u najužem krugu. Može da izdrži svaki kontakt i kada uspe da se probije do reketa, protivnički plejmejkeri retko uspevaju da ga osujete da poentira.

Oni koji ga cene reći će da je na draft listama opao zbog toga što je igrao u jako slaboj ekipi Južne Kalifornije, kao i da su svi na njega zaboravi nakon što je u toku sezone odsustvovao mesec dana zbog povrede.

Dinamični plejmejker koji mora da smanji izgubljene, a ostane jednako ubitačan. Njegov stil igre je takav da zadržava previše loptu u svom posedu, pa ako verujete u njega i ako želite da on postane plejmejker vašeg tima, to radite s mišlju da će postati najbolji ili drugi najbolji igrač vaše ekipe.

Kolijer nije šuter i nema neke velike kvalitete u igri od lopte, bar ih nije do sada pokazao. To je neophodno kako bi se privikao na svoju ulogu unutar NBA tima, jer kao što smo već pomenuli, teško da će neko na njega u ovom trenutku gledati kao na zvezdu u nastajanju. Igrao je neefikasno i sa loptom, imao puno izgubljenih po utakmici, što možda nije čudno za mladog plejmejkera, ali svakako nije idealno.

Defanzivno bi mogao da ima puno problema, NBA ide u tom smeru da se što više preuzima, da igrači budu polivalentni i čuvaju više od jedne pozicije, a kod Kolijera ni odbrana te jedne pozicije nije garantovana.

Kolijer me je na prvu loptu podsetio na nekadašnje pitbulove lige, Nejta Robinsona i, možda, Rejmonda Feltona. Jako slično su građeni. Doduše, ovi momci su imali više šuterskog umeća od Kolijera, ali vreme je pred njim.

U kratkim crtama:

  • Dinamični i snažni organizator igre
  • Nedavno projektovan kao najveći talenat ovog drafta
  • Imao “slabu” godinu, u jako tankom timu

Kolijer je radio treninge za Filadelfiju.

Pre par dana je hrabro izjavio: “I dalje verujem da sam najbolji igrač na ovom draftu”. Pa da ga vidimo!