Draft predstavljanje 24

Momak sa Vašingtona, sa vrhunskim šutem

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

27.06.2024 00:00
Momak sa Vašingtona, sa vrhunskim šutem
Momak sa Vašingtona, sa vrhunskim šutem

Džejlen Vels, 2003. godište, nastupao za Vašington Stejt.

Krilo, visok 203cm, sa rasponom ruku od 207cm, težak 93kg.

12.2 poena, 3.2 skoka, 4.4 asistencije, 43.1% šut iz igre, 42% trojke, 83.3% slobodna bacanja

Ovaj momak je odrastao u Sakramentu i pohađao je Folsom srednju školu gde je pokazao svoje sjajne šuterske sposobnosti. Od strane lokalnog časopisa je proglašen za najboljeg igrača regiona, a sve zbog sjajnih 26.3 poena u proseku.

Vels je svoju koledž karijeru počeo da gradi u Sonoma Stejtu, koji nastupaju u drugoj po rangu NCAA diviziji. Tamo je u svojoj prvoj sezoni imao sasvim korektne brojke za jednog novajliju, a narednoj sezoni je eksplodirao! Postizao je 22.4 poena u proseku, uz odlične procente šuta, zbog čega biva proglašen za najboljeg igrača Kalifornije u tom rangu takmičenja.

Iz tog razloga se prebacio na Vašington Stejt, u prvu diviziju, gde se sasvim korektno snašao i ubacivao 12.4 poena, što je više nego korektno za momka koji je prešao iz slabijeg ranga.

Kao što smo pomenuli, Džejlen Vels ima sjajan šut, sa brzim i visokim izbačajem, što je ozbiljan kvalitet za jednog krirlnog igrača. U prethodnoj sezoni je šutirao skoro 42% za tri poena, kao i dobrih 81.4% sa linije penala. Takođe, nije mu strano da pogodi i sa veće daljine. Takođe, njegova kretnja u napadu bez lopte je sjajna i uglavnom se nađe na pravom mestu u pravo vreme.

Nažalost, ovaj momak za sada ima samo jedan kvalitet vredan pomena, a to je njegov šut za tri poena. Muči se kada je lopta u njegovim rukama, nije dovoljno agresivan, ali ni efikasan na samom obruču. Limitirane su mu plejmejkerske sposobnosti, što i ne čudi za jednog dobrog šutera, koji igra na krilnoj poziciji.

Ima i dosta problema kada sam sebi treba da stvori situaciju za šut, najviše mu odgovaraju “keč en šut” situacije. Takođe, defanzivne karaketristike mu nisu jača strana. Korektan je od lopte, ali u igri jedan na jedan je ispod proseka,

U kratkim crtama:

• Vrhunski šuter za tri poena
• Odlično pozicioniranje u napadu
• Osim šuta za tri poena, ostali segmenti igre su jako slabi
• Defanziva je segment na kojem bi morao mnogo da radi

Ono što smo pomenuli je činjenica da momak ima sjajan šut i samo može da bude još bolji, ukoliko naporno radio na njemu. Vels bi morao nekako da proširi kako napadački tako i defanzivni asortiman, kako bi možda dobio šansu u NBA ligi. Očekujemo da bude izabran u drugoj rundi drafta.