Biografije

Kajl Korver, snajper, tihi lider i veliki čovek

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

06.09.2021 00:00
Kajl Korver, snajper, tihi lider i veliki čovek
Kajl Korver, snajper, tihi lider i veliki čovek

Ovog leta se penzionisao igrač koji je odmah po draftu trejdovan iz Nju Džersi Netsa za novac kako bi klub platio letnji kamp i kupio kopir mašinu. Taj igrač je odigrao 17 sezona u NBA, postao četvrti po broju ubačenih trojki u istoriji lige i jedan od najboljih šutera ikada. On je mnogo više od toga u stvari, kroz celu karijeru se trudio da kroz svoje fondacije, akcije, autorske članke pomaže najugroženijim socijalnim grupama i manjinama, ali i promeni svest igračima i ljudima koji prate ligu o onima kojima je pomoć najpotrebnija. Ovo je priča o Kajlu Korveru.

Korver je rođen u Paramauntu, delu Los Anđelesa koji je siromašan i sa većinskim meksičkim stanovništvom, što je verovatno imalo uticaja na njegov kasniji aktivizam. U ‘El Eju’ se zaljubio u košarku kroz „šoutajm“ Lejkerse, jednu od najatraktivnijih ekipa koja je ikada igrala. Njegov otac, sveštenik, dobio je poziv da preuzme svoju sadašnju poziciju u gradiću Pela u Ajovi 1993. kada je Kajlu bilo 12 godina. To je gradić sa oko deset hiljada stanovnika gde su zajednica, crkva i košarka nešto najbitnije. Kajl i njegova tri brata su i dalje u top 10 po broju poena i skokova u istoriji Pela srednje škole. Posle srednje upisuje Krejton koledž u susednoj Nebrasci. Njegova uloga u ekipi na koledžu je rasla iz godine u godinu, kao i njegov statistički učinak. Na završnoj godini je došao do 18 poena u proseku i dobio mnoga individualna priznanja, još uvek se smatra jednim od najboljih košarkaša u istoriji ove koledž ekipe. Završio je vizuelnu komunikaciju, a koliki je trag ostavio govori i to da je 2019. bio glavni govornik na svečanosti povodom diplomiranja.

S obzirom da ne dolazi sa jednog od najprestižnijih košarkaških fakulteta i da je izašao na jedan od najčuvenijih draftova ikada, 2003. godine biran je tek kao 51. pik od strane Nju Džersi Netsa. Netsi su prethodnu sezonu bili prvaci Istočne konferencije, a u velikom finalu su poraženi od San Antonija. Ekipa je bila predvođena Džejsonom Kidom uz pratnju mladih Kenjona Martina i Ričarda Džefersona. U vreme drafta klubu je bio potrebniji novac od igrača, draftovali su u prvoj rundi Zorana Planinića, a u drugoj našeg protagonistu. Planinić je planiran kao neko ko bi sa klupe dobio šansu da napreduje, dok se na Korvera nije računalo, možda i zbog toga što je sa 15,5 poena po utakmici u tom trenutku dvadesetdvogodišnji Džeferson bio drugi strelac ekipe, a on i Kajl igraju na sličnim pozicijama.

Za Korvera je to značilo samo jedno, njegova draft prava su odmah prosleđena Filadelfiji u zamenu za 125.000 dolara. Navodno su Netsi taj novac direktno preusmerili za troškove letnje lige i kupovinu kopir mašine. Na pomenutoj ceremoniji na Krejtonu, Kajl je izmedju ostalog rekao:

“Nakon drafta sam trejdovan u Filadelfiju. Nisam siguran da je “trejd” prava reč, više-manje su me prodali. Za neotkrivenu sumu novca. Kasnije sam saznao da su taj novac iskoristili za plaćanje učešća na Letnjoj ligi, ali… i kako bi kupili kopir mašinu.”

“Kolika je vaša vrednost u pregovorima? Moja je očigledno mašina za kopiranje. Ali to je ok, jer pre par godina sam saznao da se ta mašina pokvarila, a ja i dalje igram.”

Nisu ni sami Netsi mnogo bolje prošli. U Nju Džersiju su se zadržali još samo devet godina.

Filadelfija se tog leta pojačala ne samo Korverom več i tada odličnim Glenom Robinsonom, prvim pikom na draftu 1994. godine, igračem koji je sezonu pre toga postizao 21 poen po utakmici. Na poziciji „tri“ je bio i iskusni Meki, tako da je Korver bio planiran kao treća opcija. Robinson je u tom trenutku bio jedan od boljih i iskusnijih šutera u ligi tako da je Kajl imao od koga da uči. Ipak zbog povrede Robinson je propustio polovinu sezone, što je Korver iskoristio na najbolji način dajući sve veći doprinos sa klupe. S obzirom da je i Ajverson zbog povrede propustio veći deo sezone, Filadelfija nije uspela da se domogne plejofa.

Već sledeće sezone draftuju Igudalu, putem trejda dolazi i iskusni Kris Veber, pa petorka u kojoj su Ajverson, Iguadala, Korver, Veber i Dalember deluje dosta konkurentnije. Korver se već tu profilisao kao najbolji šuter Filadelfije i jedan od najboljih u ligi, ali ipak ispadaju u prvoj rundi plejofa od budućeg šampiona Istoka, Detroita. Korver je te sezone postavio rekord, dao je najviše trojki u sezoni u istoriji Seventisiksersa. Tokom leta je potpisao šestogodišnji ugovor vredan 25 miliona. U sezoni 2005-06 za trenera dolazi legenda Filadelfije, Moris Čiks, a na draftu Lu Vilijams, ali Seventisiksersi ne uspevaju ni do plej-ofa uprkos Ajversonovih 33 poena po utakmici. Ajverson već sledeće sezone napušta klub. Korveru je pak to bila najuspešnija u karijeri na individualnom planu, ulazivši striktno sa klupe postizao je 14.4 poena po utakmici, a Niksima je uspeo da ubaci čak 31 te sezone. Filadelfija je trejdovanjem Ajversona pokazala da ne gaji prevelike ambicije, Korver napušta ekipu 29. decembra 2009. godine u trejdu za Gordana Giričeka, koji je otpušten samo dva meseca kasnije.

Korver dolazi u ekipu predvođenu iskusnim trenerom Džerijem Slounom, a na parketu su Deron Vilijams, Karlos Buzer, Andrej Kirilenko, Mehmet Okur i mladi Pol Milsap. U ekipi Džezera se zadržao dve i po godine, uglavnom ulazeći sa klupe kao „šesti igrač“. Džezeri su tih godina, kao i svi timovi u NBA imali velikih problema sa Lejkersima, oni su ih zaustavili u plejofu sve tri godine u Korverovom prvom mandatu u Solt Lejk Sitiju. Tokom poslednje sezone među Džezerima ,Korver je postavio rekord NBA lige, šutirao je nestvarnih 53.6 % za tri poena. Tako je oborio rekord Stiva Kera iz sezone 1994-95.

Leta 2010. Korver potpisuje za Čikago Bulse. Ekipu tog leta preuzima Tom Tibodo, pojačavaju je iskusni Buzer, Kurt Tomas, Kit Bogans i Roni Bruer. Ispostavilo se da su okupili odličnu ekipu oko MVP-ja Rouza. Deng je igrao fantastično, Buzer i Noa su kontrolisali reket, dok su Korver, Bruer i Tadž Gibson igrali odlično sa klupe. Rezultiralo je najboljom sezonom Bulsa jos od Džordanove ere, u regularnoj sezoni su imali najbolji učinak u celoj ligi, a onda je došao plejof. Počišćeni su Indijana i Atlanta, ali ih je u finalu Istoka dočekao Majami koji je u tom trenutku bio prejak za Bulse. Hteli su u Čikagu da naprave iskorak, doveden je Ričard Hamilton, završili su sezonu ponovo kao najbolji tim, ali onda u prvoj utakmici prve runde plejofa Rouz kida ligamente i za njih je tu sezona bila gotova.

Leta 2012. tada već iskusni Korver je trejdovan u Atlantu, ekipu gde je možda dao i najveći doprinos, gde se njegov uticaj na igru najviše cenio i gde je jedino viđen kao stabilan starter, a ne samo kao šuter sa klupe ili „šesti igrač“. Tog leta ekipu je napustio Džo Džonson, zaštitno lice franšize, tako da se nije previše očekivalo od Atlante. Uspeli su da se domognu plejofa ali su odmah zaustavljeni od strane Pola Džordža i Pejsersa. Već sledeće sezone ekipu preuzima Majk Badenholzer i pravi jednu od najzanimljivijih ekipa u protekloj deceniji NBA lige. Pol Milsap dolazi kao zamena za Džoša Smita, draftovani su Denis Šruder, Majk Skot i Pero Antić, dok je Elton Brend pojačao reket svojim iskustvom. U timu su već bili Džef Tig i Al Horford kao vođe na terenu, a pridodati su i Sefološa, Kerol i Bejzmor kao igrači zadatka. Bila je to lepo uklopljena ekipa gde je svako znao svoju ulogu, bez superstara, ali skladna ekipa koju je krasila pre svega timska igra. U prilog tome govori i da su imali čak šest igrača sa dvocifrenim učinkom u proseku. U sezoni 2014-15 Atlanta je završila regularni deo sezone sa najboljlim učinkom u istoriji franšize 60-22, a Korver dobio Džo Dumars nagradu za najbolji sportski duh. Šutirao je za 3 poena 49,2% te sezone i njegovo istrčavanje iz blokova Horforda je bilo neodbranjivo.

Sam Korver ističe da je tokom karijere najbolju saradnju na parketu imao sa Tigom i Horfordom i da su im bili dovoljni samo pogledi kako bi organizovali akciju. Kajl te godine prvi put nastupa i na Ol Star utakmici kao četvrti najstariji debitant. Ekipa je lako izašla u plej-ofu na kraj prvo sa Bruklinom i kasnije Vašingotnom, ali su zaustavljeni od Klivlanda u finalu Istoka. Džejms i ekipa superstarova su bili prejaki za Hokse. Proveo je još godinu i po dana u Atlanti, da bi januara 2017. bio trejdovan u, tada jednu od najboljih ekipa lige, Klivlend Kavalirse.

 Trejdovan je za Mo Vilijamsa i Majka Danlivija, što dovoljno govori koliko je Lebron želeo elitnog šutera pored sebe. Korver je prvi put u karijeri, u 36. godini, došao u ekipu kojoj je prsten jedini cilj. Bio je najbolji strelac ekipe te sezone posle „velike trojke“ Klivlanda. Možda je i sam Lebron najbolje opisao Korvera i njegov dopsinos ekipi:

„Pravi profesionalac u svakom smislu i ne čudi me što igra u 37. godini. Mrzeo sam da igram protiv njega zbog njegovih kretnji, sam diktira odbranom zbog njegove kretnje i energije u napadu. Od kada ga imamo obožavam svaki deo toga. Stvara mnogo prilika u napadu za naše visoke igrače.“

Klivlend je te godine bio najjača ekipa na Istoku i bez mnogo muke je došao do velikog finala, počistivši sa 4-0 Indijanu i Toronto, a kasnije i sa 4-1 Boston u finalu Istoka. U velikom finalu Golden Stejt je bio bolji i Kavalirsi ne uspevaju da odbrane titulu.

Sledeće sezone dolazi do velikih promena u ekipi, pre svega Irving odlazi u Boston, Vejd se zadržao samo do februara sa ekipom. Ajzea Tomas, Šampert, Fraj i Džeferson su takođe napustili ekipu. Pojačani su veteranima Kalderonom i Džefom Grinom, došao je i Krauder. U regularnom delu sezone nisu briljirali, ali su opet došli do velikog finala gde su još jednom bili zaustavljeni od strane Golden Stejta. Korver je ispustio najveću priliku da se domogne titule. Već sledeće sezone Lebron ih napušta, a Korver se zadržao samo do novembra kada je trejovan u Jutu u zamenu za Aleka Burksa.

Korver i u 37. godini u Juti postiže dve trojke u proseku, daje i dalje konstantan doprinos ekipi kao i tokom cele svoje karijere. Džezeri te sezone ispadaju u prvoj rundi plejofa od Hjustona, a Korver je na kraju sezone trejdovan najpre u Memfis, odakle je već sledećeg dana prosleđen Finiksu koji ga je otpustio. Korver nije želeo da se penzioniše, imao je snage u sebi da igra još. Potpisuje ugovor sa Milvokijem i ponovo sarađuje sa Budenholzerom. Dobijao je više minuta kako se sezona bližila kraju, Denveru je uspeo da ubaci 23 poena i i dalje je pokazivao kvalitet i prkosio godinama. Milvoki je u plej-ofu, u čuvenom mehuru u Orlandu, prošao ekipu Medžika, ali je onda ispao od Majamija koji je došao i do velikog finala te godine, a Korver je tiho posle 17 godina napustio NBA parket.

Ovog leta Kajl je postao trener u stručnom štabu Bruklin Netsa, zadužen za razvoj igrača. Priključiće se stručnom štabu Stiva Neša u kome su već Tijago Spliter i Amare Stodemajer. Imaće priliku na startu trenerske karijere da radi u klubu koji slovi za jednog od favorita za prsten, igrači će moći dosta da nauče od jednog od najboljih šutera u ligi, a i Kajl će imati šansu da se konačno domogne prstena.

Kajl Korver je odigrao 17 sezona u NBA, preko 1000 utakmica i završio je karijeru kao četvrti po broju postignutih trojki u istoriji igre, odmah iza Alena, Karija i Redžija Milera. Ipak, ono što izdvaja Korvera iz mase igrača koji su okusili NBA karavan je njegov drugačiji pristup parketu i životu van parketa.

Kajl je deo čuvenog drafta 2003. godine, mnogi igrači iz te generacije su ostvarili nemerljiv doprinos igri pod obručima, ali ono na šta je sam Korver bio najponosniji je kako je ta generacija promenila razmišljanje košarkaša o njihovom uticaju van terena i o njihovoj brizi o telu. Kajl je kao košarkaš bio pre svega profesionalac. Da bi odigrali 17 sezona u NBA, briga o telu, ishrani, zdravlju mora da bude na prvom mestu. Džejms je dao dobar primer kako Kajl utiče na saigrače:

“On je tih ali liderstvo nije u tome da li si glasan ili tih. Njegovo liderstvo je primerom i pokazuje to svakog dana. Ako ne možeš da naučiš nešto iz njegovog svakodnevnog rada onda ne bi trebalo da budeš ovde (u ligi).“

Kajl je vrlo brzo shvatio kako biti profesionalac i pokazivao je to u svim klubovima u kojima je igrao. Takođe je veoma brzo shvatio koliki uticaj igrači imaju van lige i koliko socijalne mreže, koje su nastajale kako je i on gradio karijeru, menjaju odnos na relaciji između igrača i navijača. Uvideo je da popularnost igrača može da se iskoristi kako bi pomogao onima kojima je to najpotrebnije. Osnovao je ‘Kyle Korver’ fondaciju koja se bavi raznim donacijama u filantropske svrhe. U danima dok je nastupao za Filadelfiju je sa saigračima organizovao akciju prikupljanja zimskih jakni, kako bi ih podelili siromašnoj deci. Preko svoje fondacije je napravio liniju odeće čiji je glavni cilj pomoć neprivilegovanoj deci, 2013. je organizovao ‘Socktober drive’, akciju prikupljanja čarapa za beskućnike u Atlanti. Učestvovao je u akciji ‘Košarka bez granica’ u Brazilu, Indiji, Kini i Africi.

Takođe, bavio se problemom rasizma, ne samo u NBA, već i van parketa. Ono što ga razlikuje od većine ostalih igrača je to što je on pristupio problemu iz drugog ugla, kako ga rešiti na nivou sistema, a ne samo noseći majicu sa natpisom ‘Black lives matter’. Pisao je i dosta članaka na tu temu posebno navodeći primere njegovog prijatelja Sefološe, koji je bio priveden, kao i incident između Vesbruka i navijača na utakmici u Solt Lejku. Njegov cilj je da što manje ljudi okreće glavu od problema i da proba da podigne svest o problemima koji nas okružuju.

Kajl Korver, igrač koji je 17 godina zadavao glavobolje protivničkim odbranama, koji je ostavio nemerljiv trag u NBA, ali pre svega čovek koji je uvek pokušavao da iskoristi svoju profesiju kako bi pomogao onima kojima je pomoć preko potrebna.