Vesti iz košarke

Sudije u Košarkaškoj ligi Srbije nosiće na grudima "go pro" kamere

komentari (0)

Izvor: Tanjug

11.04.2024 21:47
Sudije u Košarkaškoj ligi Srbije nosiće na grudima "go pro" kamere MN Press
Košarkaška lopta

Sudije Košarkaške lige Srbije nosiće na utakmicama domaćeg šampionata na grudima "go pro" kamere koje će beležiti video i audio zapis, a sve sa ciljem da se regularnost takmičenja podigne na najviši mogući nivo.

Tako će moderna tehnologija koja se koristi na utakmicama NBA i Evrolige biti primenjivana i na mečevima u KLS.

Prvi put ovakvu kameru nosio je arbitar Uroš Obrknežević na utakmici poslednjeg kola KLS između OKK Beograda i Metalca iz Valjeva. Ovaj duel ujedno je poslužio kao test i generalna proba, kako bi ceo sistem bio implementiran već za polufinalne duele plej-ofa Superlige Srbije, a potom i na svim utakmicama u KLS od naredne sezone. Ovako napravljeni audio i video zapisi moći će da se koriste i u promotivne svrhe.

"Gledaoci, a i neposredni akteri utakmica, igrači i treneri biće u prilici da dobiju perspektivu koju sudija vidi i zašto je nešto odsvirano, a nešto nije. Biće omogućen mnogo bolji pogled zašto su neke odluke donete u datom trenutku", rekao je Obrknežević, jedan od naših najboljih sudija.

Obrknežević je dodao da će moći da se čuje i komunikacija između igrača i sudija, trenera i sudija, ali i sudija međusobno.

"Uveren sam da će iz te komunikacije moći mnogo da se nauči o pravilima, što će posebno biti zanimljivo gledaocima. Plan je da kamere budu implementirane u sam dres i to će biti jedan zaista veliki pomak napred", dodao je Obrknežević.

Domaći košarkaški šampionat poslednjih godina napravio je krupne iskorake u organizacionom i kvalitativnom smislu. KLS je prva liga u regionu koja je uvela instant riplej sistem, ali i elektronske zapisnike. Sve to je ispraćeno podizanjem kvaliteta svih timova, ali i uvećanom posetom, a o napretku srpske klupske košarke i znatno većim ulaganjima svedoče i rezultati u ABA 2 ligi gde su naši timovi na kraju ligaškog dela takmičenja ubedljivo zauzeli tri prva mesta.