NBA

Analiza treće utakmice Dalas Meveriks - LA Klipers

komentari (0)

Izvor: NBA No Limits

27.04.2024 14:44
Analiza treće utakmice Dalas Meveriks - LA Klipers Tanjug/AP Photo/Tony Gutierrez
Luka Dončić i Ivica Zubac u duelu

U utakmici u kojoj su se nametnuli kao bolja ekipa od samog starta, Dalas Maveriksi su savladali goste iz Los Anđelesa i preuzeli prednost u seriji, 2-1.

Dalas igra sa puno samopouzdanja na krilima svog ubojitog dvojca, Irving-Dončić, a možda i značajnija od igre tandema, za koji smo znali da će biti na nivou, jeste igra visoke linije Maveriksa koja pronalazi svoj ritam.

Ekipa Klipersa nije izgledala ni blizu kao u prvom susretu, koji su rešili u svoju korist, šta više, bilo je ovo jedno užasno izdanje, većeg dela sastava. Bitnije od samog učinka igrača bio je govor tela gostujućeg tima, koji kao da su se, već sada, pomirili sa ishodom ovih duela.

Ocene Mavsa

Kajri Irving - 9

Magija Kajrija Irvinga viđena je na svakom koraku drugog poluvremena. Neverovatne poenterske sposbnosti u punom prikazu. Kajri je imao tek 2 poena u prvom, ali je i u tim momentima imao značajan doprinos na igru, na obe strane terena.

Luka Dončić - 8,5

Nije bilo ovo Lukino veče što se šuta tiče, ali ruku na srce uzeo je i pregršt teških šuteva, u poslednjim sekundama napada. Individualna odbrana nije bila na niovu iz prošle utakmice, igrači Klipersa su u nekoliko navrata lako probijali pored njega i stvarali višak. Ipak, ofanzivno, kontrola utakmice, diktiranje tempa svog tima, očekivano perfektni.

Danijel Gaford - 8

Velika partija Danijela Gaforda, najbolja u ovoj seriji. Zatvorio je reket u više navrata. Zaustavljao prodore protivničkih bekova i krilnih igrača, a pride pokazao da ume i ofanzivno da doprinese. Sa ovakvom igrom visoke linije, Dalasu je garantovan prolazak.

Pi Džej Vašington - 7,5

Eto i novog nadimka, to jest radnog mesta, Dončićev telohranitelj. Šalu na stranu, čvrstina i borbenost Gaforda i Vašingtona otključali su mnoga vrata Dalasu. Moram priznati da to nikako nisam video, dok su igrali za Vašington i Šarlot, ali očigledno je jako lako uklopiti se u sivilo.

Derik Džouns mlađi - 7,5

Još jedno lepo iznenađenje za mene je preskok ozbiljne mentalne blokade Džounsa mlađeg. Mnogi igrači ne uspeju da "prebace" u glavi i preskoče tu prepreku - šut spolja, za 3 poena, u plej-ofu im oduzme i noge i stabilnost, ali "DJJ" to nije dozvolio. Ono malo šuteva što uzme, šutira sa samopouzdanjem, a jako pametno se kreće bez lopte i traži situacije i mesta na terenu na kojima je kvalitetniji od perimetra.

Maksi Kleber - 7

Posle užasne partije u uvodnoj utakmici serije, dve jako stabilne utakmice Nemca. Par pogodaka u prošlom meču kao da su vratili samopouzdanje, pa sada i defanzivno izgleda kao onaj stari. U par poseda čak preko celog terena pritiskao Džejmsa Hardena.

Derik Lajvli drugi - 8

Gaford i on dele minute u svojoj ulozi, a i jedan i drugi su sinoć bili fantastični. Lob pretnje u svakom posedu, daju Mavsima vertikalnost i lagano rešenje protiv iskakanja protivnika nakon pika, kakvo u prethodnim sezonama nisu imali. Odličan doprinos, a kada se uzme u obzir da je momak ruki, još bitnije, da se nosi sa ozbiljnim stvarim u privatnom životu, sve dodatno dobija na težini.

Džoš Grin - 7,5

Eto pravog Grina. Uzeo je dva šuta za 3, pogodio jedan, ali oba su bila rezonska i sa samopouzdanjem. Defanzivno standardno energičan, sa nekoliko poteza koji su digli publiku na noge i poremetili ritam protivnika.

Dante Egzum - 6,5

Dante je možda jedini igrač Dalasa koji se trenutno ne snalazi u potpunosti u svojoj ulozi, mada je i on izgledao bolje nego u prošlom meču. Ne uspeva da doprinese poenterski, ali je i defanzivno, kao i sa loptom u rukama izgledao sigurnije. Želimo mu da par šuteva spolja završi unutar obruča, kako bi povratio samopouzdanje.

Ocene Klipersa

Pol Džordž - 5,5

Tačka nestajanja. Šta je ovo bilo? Gde je ovaj čovek? U jednom trenutku drugog poluvremena sam ga primetio sa loptom u rukama i ostao u čudu, nisam se setio jednog njegovog poseda iz prethodnog dela utakmice, kao da nije ni igrao. Mizerno.

Kavaj Lenard - 6

Vidno povređen. Za mene potpuno nejasno zašto se uopšte nalazi na terenu u ovakvom stanju, pogotovo nakon što su Klipersi dobili prvi meč, što znači da je ovih nekoliko dodatnih dana mogao da iskoristi za brži oporavak i osveženje. Momenat kada je uhvatio alej-up i nakon toga ostao na obruču dobrih desetak sekundi, kako bi što bezbednije doskočio, trebalo bi da pokaže svima u taboru Klipersa da ovaj čovek nikako nije spreman za najteže izazove.

Ivica Zubac - 7,5

Ponovo jedna zrela i stabilna partija Ivice Zubca. Zaista nisam ni slutio da može ovoliko kvalitetan postati u pogađanju onih teških "pogačica" iliti floutera. To je postalo pravo oružje i velika greška Tajrona Lua, po našem mišljenju, što ga ne koristi u istoj meri kao što je to radio u prvom meču. Hrvat je potpuno dominirao na postu i poništio učinak Gaforda i Lajvlija, koji u utakmicama nakon toga uspevaju da dođu do daha.

Džejms Harden - 7,5

Kakav paradoks... Džejms Harden igra možda najbolju plej-of seriju u poslednjih nekoliko sezona, ali sada njegovih saigrača nema ni na mapi.

Tre Men - 7

Sve što smo pisali za prethodne dve utakmice i dalje stoji. Men je defanzivno perfektan, ali sve dok ne pronađe svoju ofanzivnu igru, način na koji može konstantno da doprinosi i bude pretnja, biće i teret svom timu na tom delu terena.

Mejson Plamli - 6,5

Mejson je za 10 minuta odigrao solidno. Pokupio par otpadaka i prikazao zavidan nivo želje i energije.

Rasel Vestbruk - 5

Au. Au, au, au. Zaista mi se svideo način na koji je Vestbruk odigrao prve dve utakmice, ali ovo je večeras bio onaj Rasel iz Lejkersa. Poguban za sebe i ekipu. Pazite ovaj podatak, 1 nesportski faul, 2 tehničke greške... i 1 poen.

Amir Kofi - 6

Nažalost, mislim da do Kofija dolazi pritisak i opterećenje koje nosi plej-of NBA lige. Isti onaj koji je ugušio i mnogo bolje igrače.

Norman Pauel - 8

Odlična partija Pauela. Mimo dva ofanzivna faula, sve je odradio kako treba. Pogodio svoje šuteve, prodirao u srce protivničke odbrane i nalazio dobra rešenja. Uspeo je da dovuče ekipu koja je izgledala kao potpuno potonuli brod na samo -6 u trećoj četvrtini, ali nosioci ekipe se nikako nisu pojavili.