Evroliga

Košarkaši Partizana na današnji dan pre 32 godine postali prvaci Evrope

komentari (0)

Izvor: Tanjug

16.04.2024 11:00
Košarkaši Partizana na današnji dan pre 32 godine postali prvaci Evrope MN Press
Košarkaši Partizana koji su postali prvaci Evrope

Na današnji dan pre 32 godine košarkaši Partizana postali su prvaci Evrope, pošto su u finalu Fajnal fora u Istanbulu pobedili španski Huventud rezultatom 71:70 legendarnom trojkom Aleksandra Đorđevića.

Sadašnji trener Partizana, Željko Obradović imao je samo 31 godinu u trenutku osvajanja prve titule prvaka Evrope, kasnije ih je osvojio još osam, pet sa grčkim Panatinaikosom, a po jednu sa turskim Fenerbahčeom i španskim klubovima Realom i Huventudom, klubom koji je pobedio u legendarnom istanbulskom finalu. 

Obradoviću je to bila prva sezona kao treneru, godinu pre je bio igrač crno-belih. Partizan je na Fajnal foru u Istanbulu imao ubedljivo najmlađi tim te sezone koji su predvodili Đorđević i Predrag Danilović, a prosek godina bio je tek 21,7.

 

 

U timu su bili i Nikola Lončar, Igor Mihajlovski, Zoran Stevanović, Igor Perović, Dragiša Šarić, Željko Rebrača, Mlađan Šilobad, Slaviša Koprivica, Vladimir Dragutinović i Ivo Nakić.

Pre Huventuda, Partizan je u polufinalu Fajnal fora savladao italijanski Filips rezultatom 82:75. Klub iz Milana je pre Fajnal fora važio za glavnog favorita za osvajanje pehara.

Partizan je zbog rata na prostoru bivše Jugoslavije grupnu fazu te sezone igrao u španskom gradiću Fuenlabradi, a jedini meč na domaćem terenu u sezoni odigrao je protiv Knora (sad Virtusa) iz Bolonje, u četvrtfinalnoj seriji.