UEFA Liga Evrope

Kako Srbija može do prvog šešira? Preko Ciriha do društva najboljih!

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

17.10.2024 12:00
Reprezentativci Srbije MN Press
Reprezentativci Srbije

Pred reprezentacijom Srbije su još dve utakmice u Ligi nacija, a njihov značaj, odnosno važnost pozitivnih ishoda duela sa Švajcarskom i Danskom za "orlove" je višestruk. Prvo bi trebalo obezbediti opstanak u najjačoj diviziji, a zatim i znatno lakši put do Mundijala u Sjedinjenim Američkim Državama, Meksiku i Kanadi 2026. godine.

Za razliku od drugih kontinentalnih federacija, gde su kvalifikacije za buduća Svetska prvenstva u fudbalu prilično olakšana, kod UEFA je situacija drugačija. Činjenica je da će i iz Evrope na naredno Svetsko prvenstvo, na kojem će prvi put učestvovati 48 reprezentacija, plasman obezbediti tri više selekcija nego na prethodnih sedam prvenstava (16/13), ali će put do Severne Amerike biti znatno teži, pre svega zbog novog sistema kvalifikacija koji je usvojila UEFA prošle godine i koji favoritima, ipak, daje veće šanse.

TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/ bg

 

O putnicima na najveću smotru reprezentativnog fudbala odlučivaće se od marta 2025. do marta 2026. godine. Iz prvog kruga kvalifikacija na Mundijal će samo pobednici 12 grupa u kojima će biti od četiri do pet reprezentacija (šest grupa sa po četiri i pet timova).

Za one manje uspešne sledi plej-of. U njemu će se mesta naći za 16 reprezentacija, 12 drugoplasiranih iz kvalifikacija i četiri pobednika iz divizija Liga nacija. Kroz baraž ćemo dobiti imena još četiri reprezentacije koje će kompletirati 16 učesnika iz Evrope na narednom Svetskom prvenstvu.

Nosioci u kvalifikacijama za Mundijal određivaće se na osnovu plasmana u Ligi nacija i putem FIFA rang liste. Jedina nada za "orlove" da se nađu u grupi povlašćenih timova uoči žreba je da se u novembru mesecu pokažu u najboljem svetlu protiv Švajcaraca i Danaca i da se dokopaju drugog mesta u Grupi A Lige nacija. 

Putem rang-liste to nije ostvarivo, jer je Srbija 19. najbolja evropska selekcija na FIFA listi i do žreba za Svetsko prvenstvo u decembru mesecu mora da prestigne čak sedam timova ispred nje – Austriju, Ukrajinu, Tursku, Švedsku, Vels, Poljsku i Mađarsku. A, to je nemoguće.

Ukoliko bi "orlovi" prošli u četvrtfinale Lige nacija, u kvalifikacijama za Mundijal izbegli bi najjače kontinentalne timove – Francusku, Španiju, Englesku (igra u B diviziji, ali je na FIFA listi četvrta reprezentacija), Belgiju, Holandiju, Portugaliju, Italiju, Nemačku i Hrvatsku. 

U novembarskom raspletu Lige nacija moguće je da se povlašćenog statusa "dokopaju" Poljska i Mađarska, a u tom slučaju bi sa ovog popisa ispale prve dve sa rang-liste koje kroz najmlađe UEFA reprezentativno takmičenje nisu obezbedile položaj nosioca. 

Suma sumaru situacija nije baš jednostavna za "orlove", ali nade još ima. Iako su ostale da se odigraju još dve utakmice u novembarskom ciklusu Lige nacija, većina reprezentacija već sada zna u kojem će se šeširu naći 13. decembra na žrebu u Cirihu. Piksijevi "orlovi" trenutno zavise samo od sebe i levitiraju između prvog i drugog šešir, baš kao i rivali iz grupe Danci i Švajcarci.

Tanjug/AP Photo/ Matthias Schrader

 

Za sada je poznatno ko će se sasvim sigurno u najslabijem, petom šeširu naći: San Marino, Andora, Moldavija, Malta, Gibraltar i Lihtenštajn.

Četvrti šešir rezervisan je za: Farska Ostrva, Kipar, Litvaniju, Estoniju, Letoniju, Jermeniju, Luksemburg, Belorusija, Kazahstan, Azerbejdžan, i još jednu selekciju sa juga naše zemlje. Za sada je ostalo još jedno upražnjeno mesto, a tu bi trebalo da "upadne" Bugarska, koj je trenutno treća u Grupi 3, C Divizije. 

Iz trećeg šešira ni gore, a ni dole ne mogu: Albanija, Crna Gora, Republika Irska, Gruzija, Finska, Severna Makedonija, Island, Severna Irska. Ishod poslednjih utakmica ovosezonske Lige nacija čekaju: Slovenija, Bosna i Hercegovina, Škotska i Izrael. 

Najinteresantnije je svakako situacija oko drugog šešira, jer je tu i najveća neizvesnost i najmanje poznatih sigurnih učesnika. Posle oktobarskih utakmica, promena neće biti za: Tursku, Austriju, Slovačku, Rumuniju i Ukrajinu. 

U svakom slučaju mnogo toga moglo bi da bude poznato već i posle prve utakmice "orlova" u novembarskom ciklusu, protiv Švajcarske u Cirihu 15. novembra.