La Liga

Real je i zbog ovoga najveći: Nekad Ronaldo, Benzema, Bejl, danas Vinisijus, Mbape, Rodrigo

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

04.06.2024 20:52
Kilijan Mbape Tanjug/Sarah Meyssonnier/Pool Photo via AP
Kilijan Mbape

Real Madrid je ponovo, 15. put osvajač UEFA lige šampiona. I koliko god se realno može govoriti da su i srećno prolazili protiv Mančester sitija, Bajerna i u prvih 60 minuta finala protiv Borusije Dortmund, glavni razlog vladavine madridskog kluba je - kontinuitet kvaliteta igrača.

Pre desetak godina i het-trika UEFA Liga šampiona sa Zinedinom Zidanom, Real je u "trozubcu" napada "Galaktikosa", sa igračima koji su na dresovima nosili "sedmicu", "devetku" i "11" imali: Kristijana Ronalda, Karima Benzemu i Gereta Bejla. A, zatim su polako renovirali sastav, zadržavali uvek najveći kvalitet, pa je Vinisijus Žunior zamenio Ronalda, Asensio, pa Rodrigo Gereta Bejla, da bi istrpeli godinu bez Karima Benzeme zahvaljujući maestru Karlu Anćelotiju i naredne sezone "devetku" popunili Kilijanom Mbapeom.

 

 

Transformacija uspela, kvalitet je ostao i kada se naredne sezone Brazilcima i Mbapeu dodaju Endrik, te Hoselu koji ostaje, moći će samo da se konstatuje da niko na svetu, pa čak ni reprezentacija neće imati takav kvalitet u napadu kao Real Madrid.

 

 

Ali, tu nije kraj, jer se paralelno sa napadom, vršila transformacija u veznom redu. Toni Kros je otišao u penziju, ali mora da postoji jedan "Deda Baja" od imena i klase, pa je produžen ugovor sa Lukom Modrićem. Džub Belingem, Oreljan Čuameni, Eduardo Kamavinga, Federiko Valverde, Arda Guler, Brahim Dijaz, Dani Sebaljos, bili bi igrači oko kojih se vrti igra u svakom drugom timu, a na "Bernabeu" su samo zdrava konkurencija. I svi su daleko ispod 30 godina, sa ugovorima do kraja ove dekade.

 

 

Ostaje odbrana, Eder Militao (26) jedini ima manje od 30 godina, ali ne treba sumnjati da će predsednik Florentino Perez dovesti najbolje mlade defanzivce (skoro dogovoren transfer Jora) da stasavaju i odmene Danija Karvahala, Davida Alabu, Naća (ako ostane) i Antonija Ridigera.

Real je fudbalski GOAT.